Major

Het uitgangspunt: maak een grote tafel,  van slechts één soort materiaal, gebruik zo min mogelijk en zoek naar de juiste techniek om hem eenvoudig te kunnen reproduceren.

De meeste grote tafels gebruiken het blad (soms in combinatie met een dragend frame) als constructief element om een bepaalde overspanning te kunnen maken. Het nadeel hiervan is dat het blad zelf grote krachten moet kunnen opvangen en daardoor relatief dik en massief moet worden uitgevoerd. Dit is dus niet mijn manier; ik wil een grote tafel met een zo dun mogelijk blad.
De stijfheid moet dus ergens anders vandaan komen.
Het blad wordt dus niet gebruiken als dragende constructie maar ik ga deze ondersteunen. Veel poten als in het ontwerp MORE zou een optie zijn, maar dan ga ik voorbij aan de eis van één soort materiaal. Ik wil een dun en licht blad, dus gebruik ik hetzelfde materiaal om een dragende constructie van te maken

Dan is het idee om kokerbalken te gebruiken al snel geboren. Holle balken zijn licht en relatief stijf. Ik moet ze dus alleen van het zelfde dunne materiaal maken als het blad. Het maken van een frame van deze kokerbalken is vervolgens een kleine stap. Dit frame zal het hele blad moeten ondersteunen. Dan nog een paar poten en ik ben aardig op weg.

Uiteindelijk heb ik het frame zo gemaakt dat het met een CNC-machine uit een paar platen berkenmultiplex (met HPL) gefreesd kan worden en als een puzzel in elkaar gezet kan worden. Een soort bouwpakket dus.
Het frame kan vervolgens gelijmd worden. Maar door het holle frame diende zich echter een heel nieuwe manier van bevestigen aan. Door namelijk na het monteren van het frame deze vol te gieten met een lijmmassa zou alles in één keer aan elkaar geplakt kunnen worden. Bijkomend voordeel is dat de lijmmassa de stijfheid van het frame zal doen toenemen mits deze licht en stijf is. Na wat proeven met diverse epoxymassa's, epoxyschuim en PU schuim bleek PU schuim met relatief hoog soortelijk gewicht de beste keuze. Hiermee is in één keer een frame te verlijmen wat licht en sterk is.
Het holle frame maakt het tevens mogelijkheid staalkabels door het frame te spannen. Deze kabels tillen als het ware het midden van de kokerbalken op en maken het zo mogelijk om nog grotere overspanningen te realiseren. Zo kan deze tafel tot wel 350cm lang worden gemaakt met slechts één poot aan elk uiteinde van de tafel, zonder extra ondersteuning!

Een ander interessant aspect van deze tafel is dat hij in elke kleur gemaakt kan worden waarin HPL geleverd wordt.

Karakter:

Sterk en ietwat opdringerig. Misschien ook wel een beetje angstaanjagend. Maar wees niet bang, tafels bijten niet.

Eigenschappen:

Materiaal: berken multiplex, Formica HPL (high pressure laminate) meer dan 200 kleuren.
Dikte blad:  10 mm.
Afmetingen: (lxbxh) 240x90x77 cm, XL 290x90x77 cm
Gewicht: 36 kg, XL 44 kg