Lena

Ik ben altijd al gefascineerd door eenvoudige constructies die precies dat doen waar ze voor gemaakt zijn. Het stoffen hangkastje in onze tent vroeger, toen ik kind was, is een goed voorbeeld. Opvouwbaar, licht, goedkoop en uiterst functioneel. De eenvoudige constructie in combinatie met de simpele katoenen stof maakte hem af. Tegelijkertijd gaf de stof hem iets kwetsbaars, iets vergankelijks, wat mij zeer aansprak.

Vandaar dat een stoffen kast altijd al hoog op mijn "to-do list" stond. Zo is Lena toen ze nog geen Lena heette maar "stoffen kast", al een aantal jaren geleden ontworpen. Het moest een zachte, aaibare kast worden maar met een klassieke maatvoering. Zodat je meteen ziet dat het een kast is, een andere kast. Maar ik bleef de uitvoering maar steeds uitstellen. Bij elke overpeinzing kwam ik in technische opzicht steeds weer grote obstakels tegen en vroeg me af of het überhaupt wel een realistisch concept was.

Toch kon ik dit prachtige concept niet laten liggen. Voor Salone del Mobile van 2017 wilde ik iets speciaals maken en dit leek het uitgelezen moment. Inmiddels had ik mijn plannen ook met De Ploeg gedeeld. Zij hebben namelijk een aantal prachtige wollen stoffen in hun collectie waar ik mijn oog op had laten vallen. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een samenwerkingsverband om de mogelijkheden van stof en zijn specifieke eigenschappen met name in kasten te onderzoeken.

Constructie

Bij de meeste constructies zitten de dragende elementen aan de buitenkant; de wanden. De binnenkant is dan de te benutte ruimte. Voor stof, wat niet stijf en dragend is gaat dit niet op, of ik zou de stijve wanden kunnen bekleden. Maar dan gebruik je stof slechts als decoratie. Ik wil juist de specifieke eigenschappen van stof gebruiken voor de constructie. In dit geval dus plooibaarheid, rek en draagkracht van stof. Stof moet hangen om zijn eigenschappen optimaal te benutten. De bouw en de krachten in de kast moeten daarom hangend van boven naar beneden gaan i.p.v dat je traditioneel de constructie-elementen stapelt. Je zou kunnen  kiezen om alles aan bijvoorbeeld het plafond op te hangen maar dan ben je alle flexibiliteit kwijt en verlies je het archetype van een kast. De oplossing zit hem in het maken van een verplaatsbaar "plafond", gedragen door een inwendig frame. Hierdoor kan de stof onbelemmerd aan de buitenkant naar beneden vallen. Daarnaast is gekozen om de onderste plank aan de stof te op te hangen. De massa van deze plank rekt de stof iets op en zorgt dat deze mooi egaal valt.

Karakter:

Ze is anders maar zacht en sterk. Fier en vol vertrouwen.

Materialen

Voor het inwendige frame is essenhout gebruikt. Essen is taai, vormvast en stabiel. En door zijn lichte kleur en rustige tekening past hij perfect bij de wollen stof van De Ploeg. Ploegwool is een kwaliteitswol met een ambachtelijke en natuurlijke uitstraling, leverbaar in 64 kleuren. 

Eigenschappen:

Frame: massief essenhout.
Bekleding: 100% puur wol, kan los gehaald worden om te reinigen


Aanvullende information:

Voor stofstalen, vragen en bestellingen:

info@guidozwerts.com